ברטיסלבה – סיפורה של העיר לאורך השנים
מיהי אותה עיר קטנה ומפתיעה מעבר לנהר הדנובה? מה הייתה חשיבותה בעבר ומה הופך אותה למיוחדת? במאמר זה תוכלו לקרוא על סיפורה של העיר הקטנה שהפכה לבירה משגשגת.
מתכננים טיול בברטיסלבה? תוכלו לקרוא מידע מקיף מעניין על כל מה שאפשר לעשות בעיר. לחצו כאן למידע על אטרקציות, מוזיאונים, טבע ועוד!
סיפורה של בירת סלובקיה
ברטיסלבה היא אחת מבין ערי הבירה הצעירות ביותר באירופה המונה כחצי מיליון תושבים. מהראשון בינואר 1993, הפכה ברטיסלבה באופן רשמי לבירת הרפובליקה הסלובקית העצמאית. העיר הפכה למקום מושבו של הנשיא, הפרלמנט, הממשלה וכל משרדיה. המשטר הקומוניסטי השאיר את חותמו בצורה ברורה ועד היום ניתן לראות את שרידי הקומוניזם ברחבי העיר.
לעיר ישנה היסטוריה ארוכה ועשירה ביותר. בשל מיקומה האסטרטגי על גדות הדנובה ובסמוך להרי הקרפטים משכה אליה העיר את תשומת ליבם של שליטי האזור. ההרים הגנו על העיר מהדרום, הנהר היה מקור מסחר והגבעות הפזורות באיזור כולו שימשו מקום מעולה עבור מצודות וביצורים.
כמו כן, העיר ברטיסלבה ממוקמת במרכז האיזור המחבר ארבע מדינות – סלובקיה, אוסטריה, הונגריה וצ'כיה. במשך השנים החליפה העיר ידיים והושפעה רבות מתרבויות שונות ששלטו באיזור. בעבר, תושבי העיר ברטיסלבה היו דוברי שלוש שפות – גרמנית, סלובקית והונגרית. בשל כך, לברטיסלבה שמות רבים: פוסוניום (לטינית), פרסבורג (גרמנית), פוזוני (הונגרית) ופרספורוק (סלובקית). במשך כ-900 שנים, בין השנים 1000 – 1919, נקראה העיר פרסבורג. מעניין לדעת שלתקופה קצרה מאוד נקראה העיר וילסון סיטי על שמו של נשיא ארה"ב דאז – וודרו וילסון.
ההיסטוריה של ברטיסלבה
ממצאים ארכיאולוגים באיזור ברטיסלבה מצביעים על כך שההתיישבות הראשונה באיזור הייתה עוד בתקופה הניאוליטית באלף ה-5 לפני הספירה. כמו כך ישנם ממצאים ברורים מהתיישבות קלטית בתקופה מאוחרת יותר.
הלגיונות הרומיים כבשו את איזור ברטיסלבה באמצע המאה הראשונה לספירה ונשארו באיזור במשך כמה מאות שנים. הטירה, שימשה עבורם כנקודה אסטרטגית על גדות הדנובה והפכה לחלק ממערכת ההגנה הרומית.
הסלאבים הראשונים הגיעו לאגן הקרפטים במחצית הראשונה של המאה ה -5. ההתישבות של הסלאבים באיזור הייתה כחלק מהאימפרייה של SAMO והיוותה את השלבים המוקדמים של הקמת המדינה הסלבונית. על גבעת הטירה, נחשפו שרידי קירות של יישוב מבוצר מתקופה זו. בתקופה המדוברת נבנה על הגבעה של ברטיסלבה ארמון, אתר תפילה וכן מתחם קבורה. השימוש באתר הקבורה הסמוך המשיך ללא הפרעה גם לאחר שילוב של השטח הסלובקי של ימינו אל הממלכה ההונגרית. האזכור הכתוב הראשון של ברטיסלבה מופיע בכתבי זלצבורג משנת 907 בהקשר לקרב איזורי שהתרחש בגבולות העיר בין הבבארים להונגרים.
קבלת זכויות ומעמד
הזכויות הראשונות ניתנו לעיר על ידי המלך אנדרו השלישי לפני יותר מ-700 שנה – בשנת 1291. זכויות היתר הללו נבעו כתוצאה מההתפתחות המתמשכת של העיר והמצב החברתי והכלכלי ששרר בה. הזכויות העניקו חירות וחופש פעולה לתושבי עיר. כתוצאה מכך נוצרה שכבה חברתית נפרדת של המעמד הבורגני. הבורגנים יכלו לבחור בחופשיות את ראש העיר ומועצת העיר.
ברטיסלבה והטורקים
במהלך הקרב הטראגי של מוהאץ' בשנת 1526, נהרגו המלך לואיס, מרבית מאנשי האצולה ההונגרית וכן אלפי חיילים. הטורקים צעדו צפונה וכבשו את האתר המלכותי בודה ללא התנגדות משמעותית. ברטיסלבה הפכה למבצר משמעותי בגבול שבין העולם הנוצרי לבין השטחים שהיו תחת השפעת האסלאם.
כבר ב- 1530 צעדו התורכים עם צבא של 300 אלף חיילים אל עבר ברטיסלבה ולוינה. תושבי ברטיסלבה הרסו את כל הבתים, בתי החולים והכנסיות בפרברים, והשתמשו בהריסות כחומר לחיזוק ביצורי העיר. יש הסוברים כי אולי בגלל עוצמת הביצורים, החליטו הטורקים להביס את הקיסר ישירות בוינה ולא כבשו את ברטיסלבה. אולם, התנגשויות אלימות עם הטורקים המשיכו בחלקים הדרומיים של סלובקיה במהלך המאה ה -16 וה -17. ב- 1683 צעדו חיילים אסלאמיים במעלה נהר הדנובה. הם כבשו את כל פרברי ברטיסלבה והרסו אותם לחלוטין, אך העיר נותרה חופשיה ולא נכבשה. כאשר הובסו הטורקים ליד וינה, יכלו תושבי ברטיסלבה לנשום לרווחה.
ברטיסלבה – עיר המלכים
לאחר הקרב הכושל של מוהאץ' וכיבוש בודה על ידי התורכים, הפכה ברטיסלבה לבירת הממלכה ההונגרית. עיר הסוחרים, בעלי המלאכה, הכורמים והדייגים הפכה לעיר המלוכה והאצולה. הממשל המרכזי עבר לברטיסלבה, האסיפה המרכזית נערכה בעיר, וגם מושבו של המושל עבר לעיר. המלך ההונגרי הראשון שהוכתר בקתדרלת סנט מרטין היה מקסימיליאן, בנו של הקיסר פרדיננד ב -1563. הטירה נבנתה מחדש והוקצתה למעון המלך. עד לשנת 1830 הוכתרו לא פחות מ- 19 מלכים ומלכות בברטיסלבה. טקסי ההכתרה נערכו בסתיו, כך אומרים, בשל היין החדש והנהדר שהגיע מכרמים שבקרבת העיר.
מריה תרזה – הקיסרית של ברטיסלבה
לאחר תום המלחמה הטורקית וההתקוממות במאה ה -18, שיחקה ברטיסלבה תפקיד חשוב יותר מאי פעם. העובדה שברטיסלבה הייתה מקום הכתרות המלכים והמלכות, פגישות האסיפה העליונה, וכן מקום מושבו של הממשל והמושלים גרמה לשינוי משמעותי במבנה החברתי של העיר. אנשי האצולה והתיאוקרטיה התיישבו בעיר. חשיבותה ותהילתה העליונה של העיר הושגה בימי שלטונה של הקיסרית מריה תרזה שהוכתרה בקתדרלת סנט מרטין ב -1741. בספטמבר הגיעה לברטיסלבה בישיבת האסיפה לבקש עזרה במלחמה עם צרפת, פרוסיה וגרמניה שדחו את תורשת ההבסבורגים דרך הקו הנשי. האגדה מספרת כי בהגיעה לבקש עזרה היא החזיקה את ילדה הפעוט ג'וזף (הקיסר העתידי) בידיה וצבטה אותו כדי לגרום לו לבכות. בדרך זו היא מילאה את הקהל עם חמלה עוד יותר עבור הקיסרית הנטושה. מריה תרזה הפכה את ברטיסלבה לעיר המגורים השנייה שלה. היא ביקרה בעיר לעתים קרובות מאחר ובתה האהובה ביותר מרי כריסטינה גרה בעיר ביחד עם בעלה המושל אלברט. אלברט היה אספן אמנות גדול ועבודות אמנות שאחסן בטירה הפכו מאוחר יותר לאוספי האמנות של הגלריה הוינאית הידועה בעולם – אלברטינה. בתקופת שלטונה של מריה תרזה, הטירה נבנתה מחדש, ובנוסף נבנו בעיר ארמונות חדשים. ברטיסלבה התרחבה עד כדי כך, שהיה צורך להרוס את ביצורי העיר באותה עת. כ"מזכרת" מביצורי העיר, הושאר שער מיכאל וכן חלק מהביצורים בסמוך לקתדרלה.
הסכם השלום המפורסם
ארמון הארכיבישוף הוא אולי היפה ביותר מבין כל הארמונות בברטיסלבה. הוא נבנה בסגנון הקלאסי של הארכיבישוף בת'יאני בשנת 1774. ביטול השעבוד הוכרז בטקס שנערך בארמון זה. אבל אירוע בעל חשיבות בינלאומית עליונה התקיים בו כאשר נחתמה אמנת השלום בברטיסלבה ב -1805. מסייה טיילראנד מצרפת והדוכס ליכטנשטיין מאוסטריה חתמו על הסכם השלום באולם המראות של הארמון. בהיסטוריה נרשמו שלושה הסכמים הידועים כהסכמי השלום של ברטיסלבה. על פי אחד מההסכמים שהוזכרו לעיל, בית משפחת הבסבורג איבד את אדמותיו לאחר שהפסיד לצבאו האימתני של נפוליאון.
היהודים בברטיסלבה
היהודים מילאו תפקיד חשוב במבנה הרב-לאומי של ברטיסלבה בעבר. הנוכחות שלהם בברטיסלבה הוזכרה כבר בתקופה הרומית. בימי הביניים היו לקהילה היהודית ראש עיר משלה וזכויות יתר אחרות, שלא היו נדירות באירופה של אותה תקופה. למרות זאת, גורלה של הקהילה היהודית לא היה בטוח כלל. היהודים התיישבו באיזור שבין חומות העיר לגבעה עליה ניצבה הטירה. האנדרטה היהודית החשובה ביותר בעיר היא המאוזוליאום שבאתר בית הקברות היהודי הוותיק ביותר בברטיסלבה שם יש מצבות של אישים בולטים, מלומדים ורבנים. החת"ם סופר המפורסם (שהרצה במכללת רבנים בהשתתפות אלפי סטודנטים מכל אירופה, כמו גם מהמזרח התיכון), קבור שם.
עולם המוסיקה של ברטיסלבה
ברטיסלבה היתה קשורה בקשר הדוק עם התרבות האירופית הווינאית ובמיוחד עם עולם המוסיקה. עולם המוזיקה פרח בעיר בעיקר במאה ה -18. בית הספר הראשון בממלכה האוסטרו-הונגרית למוסיקה ציבורית הוקם בעיר. ארמונות האריסטוקרטיה הפכו למרכזים מוסיקליים, והרבה מהם אפילו ככלו הרכבים מוסיקליים איכותיים משלהם. חיי המוסיקה בברטיסלבה היו עשירים במיוחד באותם ימים. מוצרט כנער בן שש נתן קונצרט כאן. היידן היה מנהל התזמורת של משפחת אסתרהזי. בטהובן ביקר בעיר בשנת 1796 בפעם הראשונה. "Misa Solemnis" שלו בוצעה בקתדרלה והיצירה שלו – " Sonata for Elisabeth " הולחנה בכפר הסמוך, Dolna Krupa. פרנץ ליסט הגיע לעיר כילד בן תשע ועשירי העיר סייעו בגיוס כסף עבור חינוכו. מאוחר יותר, יחד עם רובינשטיין, ארגן קונצרט להנצחתו של המלחין המפורסם הומל, יליד ברטיסלבה ותלמידו של מוצרט.
ניתן לומר כי כמעט כל מוזיקאי אירופי חשוב או מלחין נגע בדרך כלשהי בחיי המוסיקה בברטיסלבה. ההיסטוריה המוזיקלית של ברטיסלבה היתה מלאה באירועי מוסיקה, וחיי המוסיקה המודרניים קשורים באופן טבעי למסורת עשירה זו. המוניטין של העיר התפשט ברחבי העולם, לא רק בגלל פסטיבל המוסיקה של ברטיסלבה, אלא גם בגלל אישים חשובים מבית הספר למוסיקה של ברטיסלבה.
נאציזם וקומוניזם
ב-1938 סופחה אוסטריה לגרמניה וזמן קצר לאחר מכן גם אזור דווין ופטרז'לקה שבסלובקיה. ב-1939 הוכרזה ברטיסלבה כעיר הבירה של הרפובליקה הסלובקית העצמאית הראשונה, אך עצמאותה של סלובקיה לא החזיקה זמן רב. מ-1941 החלה הממשלה הסלובקית החדשה לשתף פעולה בגלוי עם הנאצים ובין 1941 ל-1945, גורשו מרבית יהודי ברטיסלבה (כ-15,000). רוב יהודי העיר נשלחו למחנות ההשמדה ולא שרדו.
ברטיסלבה הופגזה על ידי מטוסי בעלות הברית וב-4 באפריל, 1945 נלקחה תחת שליטת הצבא הסובייטי. עם תום המלחמה, בשנת 1948, עלתה לשלטון המפלגה הקומוניסטית ושלטה ביד רמה על צ'כוסלובקיה. בתקופת הקומוניזם גדלה ברטיסלבה באופן משמעותי וסלובקים רבים נהרו אליה. בשל כך נבנו שכונות ענקיות עם מבני מגורים קומוניסטים טיפוסיים אותם ניתן לראות עד היום במיוחד בשכונת פטרז'לקה.
במשך שנים רבות ניסו הסלובקים להשתחרר מעול הקומוניזם, ורק בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת, לאחר מהפכת הקטיפה המפורסמת, הצליחה סלובקיה להפוך סופסוף למדינה עצמאית וברטיסלבה הפכה לבירתה הרשמית והבלתי מעורערת.