9 אתרים יהודיים בברטיסלבה
ברטיסלבה הייתה מרכז יהודי משמעותי שחרב בזמן השואה.
ברחבי העיר ברטיסלבה פזורים מספר אתרים יהודיים. ההיסטוריה היהודית של ברטיסלבה החלה כבר במאה ה-13 לספירה. החיים היהודיים בברטיסלבה שגשגו ותושבי העיר היהודיים נהנו לרוב מחירות דתית ואף כלכלית. לפני עליית הנאצים ושלטונם בסלובקיה הייתה ברטיסלבה עמוסה בפעילות יהודית. היהודים היוו כ-11 אחוזים מכלל תושבי העיר. רק כ-3000 יהודים חזרו לברטיסלבה לאחר השואה.
בברטיסלבה תשעה מקמות הקשורים בחיי הקהילה היהודית בעבר ובהווה:
-
המוזיאון היהודי
ברובע היהודי העתיק, באחד משני המבנים היחידים ששרדו ברובע זה, ישנו מוזיאון קטן המציג את ההיסטוריה של הקהילה היהודית בברטיסלבה עד מלחמת העולם השנייה. במוזיאון ישנם חפצים מחיי היומיום היהודיים, מסמכים וחפצי אומנות. מידע נוסף על התצוגות וביקור במוזיאון: לחצו כאן.
- בית הכנסת ב- Zamocka
משגדלה הקהילה נדרש בית כנסת חדש כתחליף לבית הכנסת הישן של הקהילה האותודוקסית. בית הכנסת נבנה בין השנים 1862-1863, אך נהרס בשנות השישים של המאה הקודמת. ניתן לעבור ברחוב Zamocka במרכז העיר בו עמד בעבר בית הכנסת.
-
ציון הקבר של החת"ם סופר
הרב משה שרייבר היידוע בכינוי החת"ם סופר היה רבה הראשי של ברטיסלבה מ-1807 ועד מותו ב-1839. הוא נחשב לאחד מגדולי הרבנים בדורות האחרונים בשל עבודות בנייה באיזור בית הקברות היהוד, הועברו מרבית הקברים. רק חלקו החשוב ביותר של בית הקברות – קברו של החת"ם סופר ו-22 קברים של רבנים חשובים שפעלו בעיר נותרו במקומם המקורי ולא הועברו כחלק מעבודות הבנייה. האתר הפך לאנדרטה ומהווה מקום תפילה ועלייה לרגל עבור רבים. למידע נוסף על האנדרטה: לחצו כאן.
-
בית הקברות האורתודוקסי
בסמוך לנהר הדנובה, ברחוב Zizkova, נמצא בית הקברות האורתודוקסי. במקום קבורים הרבנים הראשיים של ברטיסלבה כדוגמת בנו ונכדו של החת"ם סופר. היכל התפילה בבית הקברות נבנה ב1928-1929.
כתובת: Zizkova 36
-
בית הקברות הניאולוגי
בית קברות זה נמצא בסמוך לבית הקברות האורתודוקסי באותו הרחוב והוא הוקם כבר ב-1873. המצבות השונות מעוצבות בצורה מיוחדת בסגנון האר נובו ובסגנון הניאו-קלאסי. על הקיר בחדר התפילה של בית הקברות ישנו לוח זיכרון עבור החיילים היהודים שנפלו במלחמת העולם הראשונה.
כתובת: Zizkova 50
-
אנדרטת הזיכרון לשואה
במרכז העיר, בסמוך לכנסייה של מרטין הקדוש, ישנה אנדרטה לזיכרון השואה. האנדרטה ניצבת במקום בו עמד פעם בית הכנסת שנחרב ב1969 כדי לפנות מקום לכביש החדש. האנדרטה הוצבה ב-1996 ומעוצבת בצורה מיוחדת.
כתובת: כיכר Rybne
-
בית הכנסת העתיק
בשנות התשעים של המאה הקודמת, בזמן שיפוצים של בית ברחוב Panska, נחשפה העדות החשובה ביותר לקיומם של חיים יהודיים בברטיסלבה של ימי הביניים. השריד הינו פתח בסגנון גותי שהיה שייך לבית כנסת קדום. המבנה הקיים הוקם כנראה על שרידיו של בית הכנסת הקדום לאחר שהיהודים גורשו מברטיסלבה ב-1360.
כתובת: Panska 11
-
בית הכנסת המרכזי
בית כנסת זה הוא היחיד שנותר בברטיסלבה. בית הכנסת נבנה בין השנים 1923-1926 לאחר שיהודי העיר הורשו לחיות מחוץ לרובע היהודי שבסמוך לטירה. בתקופה זו חיו בעיר כמעט 11,000 יהודים. מבנה בית הכנסת עוצב על ידי ארכיטקט יהודי יליד סלובקיה. ניתן לזהות את מבנה בית הכנסת בקלות בשל שבעת העמודים הנמצאים בחזית שלו. שבעת העמודים הללו מסמלים את 7 ימי הבריאה. חלקו הפנימי של בית הכנסת משומר ומעוצב בצורתו המקורית משנות ה-20 עם בימה, ארון קודש, מושבי עץ, נברשות ועיטורים שונים. בקומה השנייה של בית הכנסת ישנו מוזיאון המתאר את החיי הקהילה. למידע נוסף: לחצו כאן.
כתובת: Heydukova 11
-
אנדרטת הזיכרון בשכונת פטרז'לקה
בזמן השלטון הנאצי, הוקם מחנה עבודה באיזור בו נמצאת השכונה הגדולה של ברטיסלבה – פטרז'לקה. בחמשת חודשי הפעילות של המחנה היו בו כ-2000 אסירים יהודיים מהונגריה שעבדו בתנאים לא אנושיים להקמת קו הגנה מפני הצבא הסובייטי. ב-1945 פורק המחנה והאסירים אולצו לצעוד בצעדת המוות לעבר Bad Deutsch Altenburg. רבים מהם נורו ונקברו בקברי אחים בבתי הקברות המקומיים. קבר האחים הגדול ביותר שנמצא, הוא של 497 גופות וממוקם בבית הקברות של שכונת פטרז'לקה.
כתובת: Nabrezna
החיים היהודיים בברטיסלבה נפגעו אנושות בזמן השואה, אך הקהילה היהודית לא מתה לחלוטין ועדיין ממשיכה להתקיים. למידע נוסף בנוגע לחיים היהודיים בברטיסלבה ובית חב"ד. לחצו כאן.
השאירו תגובה
נשמח לשמוע את חוויותיכם והמלצותיכם