קושיצה – בירת מזרח סלובקיה
/0 תגובות/ב מזרח סלובקיה /על ידי bratislava.co.ilקושיצה היא העיר השנייה בגודלה בסלובקיה הנמצאת במזרח המדינה. הטיסות הזולות מישראל הפכו אותה ליעד אטרקטיבי בסלובקיה וכנקודת התחלה עבור טיולים באיזור. מבקרים המגיעים למספר ימים לקושיצה יגלו עיר חמודה, בעלת היסטוריה עשירה ומגוון פעילויות. מאמר זה כולל סקירה כללית על ההיסטוריה של העיר, תחבורה ומזג האוויר.
סיפורה של קושיצה
העיר קושיצה נמצאת במזרח סלובקיה על גדות נהר הורנד, לא רחוק מהגבול עם הונגריה. בעיר מתגוררים כ-250,000 תושבים וזו העיר השנייה בגודלה במדינה אחרי ברטיסלבה, עיר הבירה.
ממצאים ארכיאולוגים מהאיזור מוכיחים כי ההתיישבות הראשונה בו הייתה עוד בתקופה הפלאוליתית, אך האזכור הכתוב הראשון לעיר מופיע בכתבים של ממלכת הונגריה מתחילת המאה ה-13. לאחר פלישת המונגולים הזמין המלך ההונגרי מתיישבים גרמניים לאכלס את האזור שסבל ממחסור בכוח אדם.
העיר גדלה והתפתחה בזכות מיקומה האסטרטגי על דרך המסחר שבין הונגריה לפולין ואף זכתה למעמד מיוחד של עיר חופשית מצד מלך הונגריה. ההטבות וההקלות שניתנו לתושבי העיר תרמו להתפתחותה בתחומי המסחר, עבודות המלאכה, תרבות, חינוך ועוד. במאה ה-14 הייתה העיר חשובה כול כך בממלכה וזכויותיה הושוו לזכויות שניתנו בבודה – עיר הבירה של הממלכה. במאה ה-15 הגיעה העיר לשיאה והמוני אנשים נהרו לגור בה. בתקופה זו נחשבה קושיצה לאחת מהערים הגדולות באירופה.
תפקידה של העיר ושיגשוגה הושפעו רבות מהסכסוכים השונים בין המלכים והאצילים ההונגרים. היחלשות המסחר האיזורי ומאבקי השליטה על הממלכה פגעו בתפקודה ועושרה של העיר. במהלך המאה ה-17 הפכה העיר לחלק מאזור השליטה של טרנסילבניה וכן נשלטה לתקופה קצרה על ידי האימפריה העות'מנית. מאבקי השליטה נמשכו מאות שנים והעיר עברה משלטתו של מלך אחד לאחר.
בתחילת המאה ה-19 שבה לעיר תנופת המסחר בזכות המהפכה התעשייתית. בתחילת המאה ה-19 עלו בעיר שלושה מפעלי ייצור וכ-460 בתי מלאכה. העיר חוברה גם בפסי רכבת לערים הסמוכות בהונגריה, אוקראינה וצפון סלובקיה. במהלך מלחמת העולם הראשונה הייתה קושיצה תחת שלטונה של ה"רפובליקה של מזרח סלובקיה", אך מהר מאוד נכבשה בידי הצבא הצ'כוסלובקי.
מלחמת העולם השנייה המיתה חורבן על הקהילה היהודית שהייתה בקושיצה עוד מהמאה ה-16. אמנם, מעמדם של היהודים בעיר מעולם לא היה נפלא וברוב השנים הוטלו עליהם איסורים וגזירות שונות, אך עדיין הצליחה הקהילה להתפתח. לאחר שהעיר נכבשה בידי הצבא הנאצי, נאספו כול תושבי העיר היהודיים (12,000) ונשלחו למחנות הריכוז וההשמדה. כיום, חיים בעיר מספר מעט של יהודים סלובקים, בקושי מספיק למניין.
נמל התעופה של קושיצה (בסלובקית Letisko Kosice)
נמל התעופה הבינלאומי של קושיצה הוא השני בגודלו במדינה עם קיבולת של 800,000 נוסעים בשנה (ב-2017 עברו בו כחצי מיליון נוסעים). קושיצה הפכה ליעד מעניין עבור ישראלים בשל הטיסות הזולות של חברת וויזאייר (Wizzair) היוצאות בכול שבוע מנמל התעופה בן גוריון. נמל התעופה נמצא קילומטרים ספורים מהעיר עצמה – רק 20 דקות נסיעה ממרכז העיר.
בנמל התעופה ניתן לשכור רכב ממספר חברות מוכרות כמו אוויס, סיקסט, הרץ ועוד. מידע נוסף.
כמו כן, אם רוצים להתנייד בתחבורה הציבורית לעיר ישנו קו אוטובוס מספר 23 הנוסע מנמל התעופה למרכז העיר. משך הנסיעה הוא כ-25 דקות. עלות הנסיעה כשישים סנט לאדם. יש לרכוש גם כרטיס נפרד עבור המזוודה שעלותו היא שישים סנט לשעה. מידע על זמני הנסיעה של האוטובוס ופירוט התחנות.
מונית מנמל התעופה למרכז העיר עולה 10 אירו. החברה המומלצת על ידי נמל התעופה היא CTC Taxi. מידע נוסף.
מזג האוויר במהלך השנה
מזג האוויר בקושיצה אינו קיצוני, אך די קר בחורף. באיזור ישנן ארבע עונות ברורות וכמות המשקעים משתנה מעט בהתאם לעונה. לרוב, העונה הגשומה יותר היא הקיץ ובחורף יורד פחות גשם ולעיתים שלג. החודש הקר ביותר הוא ינואר עם טמפרטורות ממוצעות מתחת לאפס (-2.5 מעלות). החודש החם ביותר הוא יולי עם טמפרטורות ממוצעות של 20 מעלות. בקיץ הלחות גבוהה ובחורף יחסית יבש.
קיץ בקושיצה – מומלץ לבקר!
מה לעשות בקושיצה?
מרכז העיר הנחמד של קושיצה מציע אפשרות בילוי נחמדה בין רחובות עתיקים, בתי קפה נעימים ואווירה נפלאה. ברחבי מרכז העיר פזורות מספר אטרקציות ומבנים מעניינים שיעשירו את הביקור שלכם בעיר. קראו על 13 האטרקציות המומלצות של קושיצה. במידה ותרצו להעביר מספר שעות בקניונים של קושיצה, תוכלו לקרוא על שלושת מרכזי הקניות המרכזיים של קושיצה. לאוהבי הטבע, פרברי העיר מציעים אפשרות לטיול חצי יומי בחיק הטבע. ניתן לנסוע ברכבת הילדים לאיזור אלפינקה הנפלא שם יש מקומות לפיקניק או מסעדות סלובקיות נחמדות. זוהי ללא ספק חוויה נהדרת למשפחות עם ילדים.
בסמוך לקושיצה ישנו פארק לאומי מעניין עם מערות מיוחדות וטבע נפלא. פארק זה נקרא סלובנסקי קראס. הנסיעה לפארק לאומי זה אורכת כ–40 דקות. באחת מהמערות שבפארק ניתן לשוט בסירות באגם תת קרקעי.
איך להגיע לקושיצה?
ניתן להגיע לקושיצה במספר דרכים מהערים הסמוכות וכמובן בטיסה ישירה מישראל עם חברת הלאו-קוסט וויזאייר.
רכבת: ההגעה ברכבת נוחה בזכות קווי הרכבות המהירים הנוסעים באופן יומי מפראג, ברטיסלבה, בודפשט וקייב הנסיעה מברטיסלבה אורכת בין 5 ל-6 שעות (תלוי ברכבת שלוקחים) ועוברת גם דרך הערים המרכזיות באזור הרי הטטרה – ליפטובסקי מיקולש ופופרד. הרכבת המהירה יוצאת בכול שעתיים מהתחנה המרכזית של ברטיסלבה. ישנה אפשרות גם לנסיעת לילה.
אוטובוס: בשל הרכבות המהירות שנוסעות באופן יומי לקושיצה, אין ממש צורך להשתמש באוטובוס. קווי האוטובוס משמשים בעיקר לנסיעות אזוריות לערים הסמוכות לקושיצה כדוגמת לבוצ'ה. חברת Slovaklines מפעילה מספר קווים מערים סמוכות. מידע נוסף באתר החברה.
רכב: למגיעים מכיוון פופרד יש לנסוע בכיוון מזרח על כביש האגרה E50. משך הנסיעה הוא כשעה ועשרים.
מפה:
השאירו תגובה
נשמח לשמוע את חוויותיכם והמלצותיכם