העיר פרשוב
/0 תגובות/ב מזרח סלובקיה /על ידי bratislava.co.ilפרשוב היא העיר השלישית בגודלה בסלובקיה. נמצאת בחלקה המזרחי של סלובקיה, בין קושיצה וברדיוב. עיר בעלת היסטוריה מעניינת ושילוב מיוחד בין תושבים ממוצא אוקראיני, פולני וכמובן סלובקי. אסור לפספס את הבירה המקומית מתוצרת המבשלה הגדולה בסלובקיה – שאריש (Šariš)!
ההיסטוריה של פרשוב
ממצאים באיזור פרשוב מעידים כי ההתיישבות הראשונה באיזור הייתה כבר בתקופת האבן הקדומה, אך ההתיישבות הרציפה באיזור זה החלה רק במאה ה-8 לספירה.
בתקופה הרומית היו באיזור בעיקר מרכזי התיישבות חקלאית של סלבים והונגרים. אחרי הפלישה המונגולית הנוראה שהתרחשה במאה ה-13 והביאה למותם של רבים, הזמין מלך הונגריה (ששלטה אז באיזור כולו) מתיישבים גרמניים כדי שימלאו את מחסור שנוצר בכוח אדם. כתוצאה מכך הפכה העיר להיות יישוב דובר גרמנית ברובו.
בסוף המאה ה-14 קיבלה העיר זכויות מהמלך והפכה לעיר חופשיה, דבר שתרם רבות להתפתחותה. בתחילת המאה ה-15 הצטרפה העיר לברית מסחר עם 5 ערים נוספות. ברית זו נקראה פנטאפוליטאנה (Pentapolitana). לאחר הפלישה העות'מנית ונפילתה של ממלכת הונגריה הפכה פרשוב לעיר גבול ובשל כך החליפה ידיים מספר פעמים בין בית המלוכה האוסטרי לבין נסיכויות הונגריה וטרנסילבניה. עם כל זאת המשיכה העיר להתפתח בעיקר בזכות דרכי המסחר שלה עם פולין, היותה חוליה מקשרת בין חבל היין טוקאי לפולין וכן בשל מכרות המלח שפעלו בסביבותיה.
בתחילת המאה ה-18 כמעט והושמדה העיר לחלוטין בשל מגיפה אכזרית ושריפות ורק כ-2000 מתושביה שרדו את האסונות הנוראים. שיקומה של העיר היה מהיר מהצפוי וכבר בחלק השני של המאה ה-18 הצליחה העיר להשתקם והמסחר שבה שגשג.
זמן קצר לאחר סיומה של מלחמת העולם הראשונה נעשה ניסיון להוביל מפרשוב את הקמתה של הרפובליקה הסלובקית הקומוניסטית, אך ניסיון זה לא החזיק מעמד זמן רב. במהלך מלחמת העולם השנייה הפכה פרשוב לחשובה עוד יותר לאיזור כולו מאחר וקושיצה עברה לידיים הונגריות ובשל כך מוסדות ממשל רבים הועברו לפרשוב. לאחר המלחמה המשיכה העיר לגדול בהתמדה וכיום יש בה כ-100,000 תושבים מה שהופך אותה לעיר השלישית בגודלה בסלובקיה.
נחמד לדעת: פרשוב היא עיר תאומה של ראשון לציון בישראל.
יהדות פרשוב
לפני מלחמת העולם השנייה, היהודים בפרשוב היוו כשישית מכמות תושבי העיר. הקהילה היהודית מנתה כ-4300 חברים. החיים היהודיים בעיר היו פעילים ולא פחות מ-5 בתי כנסת פעלו בעיר. המלחמה הייתה מכת מוות על הקהילה. לא פחות מ-6400 יהודים מהעיר וסביבותיה נשלחו למחנות ההשמדה בפולין ונרצחו. רק כ-700 יהודים מהאיזור כולו שרדו את השואה וכיום ישנם פחות מ-60 יהודים החיים בעיר. שלושה מתוך חמשת בתי הכנסת עוד עומדים ובית הכנסת האורתודוקסי משמש כמוזיאון ואתר הנצחה לשואה.
בית הכנסת האורתודוקסי והמוזיאון
בית כנסת זה נבנה בסוף המאה ה-19, בין השנים 1897-1898. מבנה בית הכנסת גדול ומרשים וחלקו הפנימי נשמר בצורה יפה, כך שניתן לראות בפנים את כול העיטורים והעיצוב המרשים מהמבנה המקורי.
המוזיאון היהודי בפרשוב הוקם כבר ב-1928 והיה הראשון מסוגו בסלובקיה. תצוגת המוזיאון כללה בזמנו כ-300 פריטים יהודיים מכול רחבי סלובקיה. במהלך המלחמה, הופסקה פעולתו של המוזיאון והוא נותר נטוש ומוזנח. לאחר המלחמה, הועברו המיצגים השונים, שהחלו להינזק, למוזיאון היהודי בפראג ורק כאשר צ'כוסלובקיה התפרקה וסלובקיה הדמוקרטית הוקמה, הוחזרו המיצגים לבית הכנסת בפרשוב – שם הם נמצאים עד היום.
שעות פעילות המוזיאון:
- ימי שלישי ורביעי – 11:00 עד 15:00
- ימי חמישי ושישי – 9:00 – 13:00
- יום ראשון – 14:00 – 16:00
פרטי קשר:
אימייל: kancelaria@synagoga-presov.sk
טלפון: 00421517731638
מומלץ וכדאי לתאם את ההגעה מראש.
כתובת: Okružná 32, 080 01 Prešov, Slovakia
מפה:
אטרקציות נוספות בפרשוב
במרכז העיר העתיקה ישנם מספר מבנים יפים. המקומות המרכזיים של העיר נמצאים סביב הרחוב הראשי שנקרא Hlavná ulica שמתחבר לכיכר המרכזית. שם ניתן לראות את כנסיית סנט ניקולס שנבנתה במאה ה-14 בסגנון הגותי. לאורך הרחוב ישנם מבנים יפים ומעוטרים, מזרקה, מספר מוזיאונים ואת בית העירייה.
המבנה מרשים נוסף הוא הכנסייה היוונית הקתולית על שם סנט יוחנן המטביל.
אם הגעתם לביקור בפרשוב, כדאי לכם להגיע למרכז העיר העתיקה לטייל בנחת ולהינות מבירת שאריש המפורסמת באחת מהמסעדות שלאורך הכיכר.
מעוניינים בסיור מודרך בפרשוב? למדו על ההיסטוריה של העיר והיהודים שחיו בה ממדריך מקומי. קראו פרטים נוספים על הסיור.
אטרקציות באזור פרשוב
ברחבי המחוז של פרשוב ישנן מספר אטרקציות מעניינות שכדאי לשקול לבקר בהן בחלט מהטיול.
1. מכרה המלח בסוליבר (Solivar)
איזור פרשוב היה תמיד עשיר במינרלים ובייחוד במלח. כריית המלח החלה כבר במאה ה-16. במאה ה-18 הוצף המכרה והפך לאגם מלח תת קרקעי. בשל כך נדרשו המקומיים לשנות את אופן כריית המלח ולהשתמש בטכנולוגיה מיוחדת להפקת המלח.
ניתן לבקר במכרה המלח ובמוזיאון שבו ולראות את אופן כריית המלח מהמאה ה-16.
שעות פעילות:
אפריל עד אוקטובר:
- ימי ראשון ושני – סגור
- ימי שלישי עד שבת – 9:00 עד 17:00
הכניסה למוזיאון בשעות הללו בלבד: 9:00, 10:30, 12:30, 14:00, 15:30
נובמבר – מרץ:
- ימי ראשון ושני – סגור
- ימי שלישי עד שבת – 8:00 עד 16:00
הכניסה למוזיאון בשעות הללו בלבד: 8:00, 9:00, 10:30, 12:30, 14:00.
מחירים: מבוגר – 5.5 אירו, מופחת – 2.5 אירו
פרטי קשר: muzeum.solivar@stm-ke.sk
כתובת: Zborovská 2/A
מפה:
2. הריסות טירת שאריש
טירת שאריש היא אחת מהעתיקות והגדולות ביותר בסלובקיה. ההתיישבות הראשונה בשטח הטירה כבר במאה ה-4 לספירה והיא הייתה מיושבת עד המאה ה-17 כאשר שריפה פרצה בה והחריבה אותה לחלוטין.
הטירה נמצאת על גבעה בגובה של 570 מטרים מעל פני הים כ-6 קילומטרים מצפון-מערב לעיר פרשוב.
מבט על הטירה ממעוף הציפור:
כתובת: 082 21 Veľký Šariš, Slovakia
מפה:
מעוניינים בסיור מודרך בפרשוב? למדו על ההיסטוריה של העיר והיהודים שחיו בה ממדריך מקומי. קראו פרטים נוספים על הסיור.
השאירו תגובה
נשמח לשמוע את חוויותיכם והמלצותיכם