המטבח הסלובקי
איזה אוכל נחשב לסלובקי? ומה כדאי לטעום כשמבקרים בברטיסלבה?
המטבח הסלובקי מציע מגוון מנות שאינן נפוצות כלל בארץ. שווה להתנסות במאכלים הסלובקיים המסורתיים ולטעום קצת מהטעמים האותנטיים של המדינה. מאמר זה סוקר את המאכלים הסלובקים המסורתיים ששוה לאכול במסעדות. אם אתם מעוניינים בהמלצות על מגוון מסעדות, ברים ומועדונים בברטיסלבה:
במה מתאפיין המטבח הסלובקי?
רבים חושבים כי תפריט הסלובקי המקורי היה עמוס באוכל שומני ובבשר, אך זהו בכלל לא האוכל אותו אכלו הסלובקים במהלך ההיסטוריה, אלה רק "פיתוח" של השנים האחרונות. לאורך השנים הרבו הסלובקים באכילת דייסת שיבולת שועל, כרוב כבוש ומאוחר יותר גם תפוחי אדמה (ובצק העשוי מתפוחי אדמה), וכמובן שהרבו בשתיית בירה.
מעניין לדעת כי בעבר מי השתייה לא היו באיכות טובה או אף מזוהמים ולא היה אפשר לשתות אותם. התחליף הבטוח שהיה למים היה בירה. גם כיום בברטיסלבה הבירה נמכרת במחיר זול יותר ממים, כך ששתיית הבירה פופולרית יותר משתיית מים.
המאכלים הסלובקים הושפעו מהאוסטרים, הונגרים, צ'כים ומהטורקים, אך ישנן עדויות לכך שהיו גם טבחים סלובקיים שבישלו עבור משפחות האצולה האוסטריות, כך שאולי ההשפעה הייתה הפוכה בכלל.
הבשר אותו אכלו הסלובקים היה בדרך כלל בשר חזיר או כבש, תלוי בחיות אותן גידלו. שימור הבשר נעשה על ידי עישון או המלחה וזו הסיבה שיש המון בשר מעושן במנות סלובקיות מסורתיות.
בשנים מאוחרות יותר החל להיות נפוץ גידול תפוחי אדמה והתפריט הסלובקי החל לאמץ מאכלים מתפוח אדמה כמו – מרק תפוחי אדמה או מיני כופתאות העשויות מבצק העשוי מקמח תפוחי אדמה.
בנוסף, הכרוב הכבוש היה מקור חשוב לויטמין C במהלך החורפים הממושכים בסלובקיה. בחלקה הצפוני של סלובקיה ניתן ליהנות מהכרוב הכבוש במאכלים כמו הקאפוסטניצה (kapustnica), גולש או strapačky.
מאכל נוסף האהוב על הסלובקים הוא הברינזה (bryndza) – גבינה מחלב כבשים. ייצור הברינזה החל כבר בשנת 1787 במזרח סלובקיה.
סוגי האוכל הסלובקי:
מרקים:
- פאזולובה (Fazulová) – מרק עדשים
- קאפוסניטצה (Kapustnica) – מרק כרוב כבוש
- דמיקאט (Demikát) – מרק העשוי מגבינת הברינזה.
גבינות:
הסלובקים אוהבים גבינות! בחנות אוכל סלובקית טיפוסית אפשר למצוא מגוון גבינות מיוחדות. הם אוהבים את גבינות שלהם מטוגנות, או מעושנות. כדאי לנסות את הגבינות Oštiepok, parenica ו korbáčik. אלה הגבינות הפופולריות ביותר.
מנות עיקריות:
Bryndzové halušky (כופתאות מבצק תפוחי אדמה ממולאים בגבינת ברינזה) – זהו אחד המאכלים המסורתיים הפופולריים ביותר בסלובקיה. לרוב הוא מוגש עם בייקון אבל אפשר גם רק עם גבינה (נקרא oštiepok).
Lokše (לוקשה – פנקייק מבצק תפוחי אדמה) – מוגש בדרך כלל עם בשר אווז וכרוב כבוש. ניתן גם להזמין את המנה בגרסא מתוקה עם ריבת שזיפים.
שניצל – גם בסלובקיה השניצל נחשב כמאכל מקומי! אל תאמינו לאילו הטוענים שזו המצאה אוסטרית מאחר וגם האוסטרים למדו את סודות הכנת השניצל מהאיטלקים שלמדו מהספרדים שלמדו מהמורים! כדאי לנסות את השניצל עם סלט תפוחי אדמה מקומי המכונה "סלט רוסי".
Goulash (גולש) – מומלץ לנסות בשילוב עם כופתאות, אם רוצים לנסות זאת עם כרוב כבוש אפשר לטעום מסוג הגולש הנקרא Szeged goulash. יש לשים לב שגולש זה מכיל חזיר.
מנה מקומית נוספת משלבת בין כופתאות מבצק תפוחי אדמה הממולאות בבשר מעושן ומוגשות לצד כרוב כבוש ובצל מטוגן.
קינוחים:
Bratislavské rožky (בתרגום חופשי: רולדת ברטיסלבה) – קינוח מקומי. ממולא בפרג או אגוזים. האיזכור הראשון למאכל הופיע כבר ב-1876. זה בהחלט קינוח ששווה לנסות אם רוצים לחוות את ברטיסלבה במלואה.
Parené buchty (כופתאות במילוי מתוק) – מנה זו יכולה אפילו להיות מנה עיקרית אחרי המרק. זה לא חריג בסלובקיה שמנה מתוקה היא דווקא המנה העיקרית ולא הקינוח.
שטרודל – קינוח המצוי בכול מדינות האיזור וממולא בתפוחי עץ, אגוזים, פרג או אפילו גבינה חמוצה.
Trdelnik – עוגה מתוקה הדומה לקורטוש ההונגרי. נראית בצורת גליל חלול. לרוב ניתן למצוא דוכני מכירה במרכז העיר במחירים לתיירים.
משקאות:
מלבד אלכוהול, בסלובקיה ישנו משקה מיוחד הנקרא קופולה (Kofola). זהו משקה פופולרי ביותר המתחרה בקולה. המשקה בעל טעם מיוחד ומזכיר מעט קולה, אך עם תוספות מקומיות.
בתחום האלכוהול יש לסלובקיה המון מה להציע. כמו שהוזכר כבר קודם, הבירה בברטיסלבה זולה יותר ממים או ממשקאות קלים. כדאי לטעום מהבירות המקומיות – Zlatý bažant, Šariš, Corgoň. ישנן גם מספר מבשלות בברטיסלבה המכינות בירות מקומיות.
גם לאוהבי היין יש לסלובקיה מה להציע! מגוון היינות בסלובקיה מרשים והאיכות מצויינת. אפשר להינות מיינות כמו Rulandské šedé (Pinot Gris), Tramín červený, Tokaj (יינות לבנים) או Frankovka (היין שהיה אהוב של מריה תרזה והיא נהגה לייבא אותו מברטיסלבה לוינה. יינות נוספים הם Modrý Portugal או Svatovavrinecké (יינות אדומים/רוזה).
באופן כללי היינות הסלובקים טובים מאוד ואף זכו במגוון פרסים בינלאומיים בתחרויות השונות.
קרדיט: המאמר הוכן בעזרתה הנדיבה של דומיניקה סדלקובה – מומחית בענייני המטבח הסלובקי.